Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ

• Το Λύκειο γίνεται μια βαθμίδα βαθμιαίας εξειδίκευσης και ταυτόχρονης απόκτησης στέρεης γενικής παιδείας σε κεντρικής σημασίας γνωστικά αντικείμενα. Ξεκινώντας από την γενικής παιδείας Α’ Λυκείου, προχωράμε στη Β’ Λυκείου σε μια πρώτη ειδίκευση (δυο κατευθύνσεις) και ακολουθεί η Γ’ Λυκείου (τρεις κατευθύνσεις).

• Αναδιατάσσεται το περιεχόμενο της διδασκαλίας και ο αριθμός των μαθημάτων χάριν της εμβάθυνσης στα βασικά μαθήματα και εξειδίκευσης για μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση και προετοιμασία για τις εισαγωγικές
• Στο Νέο Λύκειο δεν υφίσταται η έννοια του μονόωρου μαθήματος, κάτι που συμβαίνει και σήμερα στην πράξη
• Τα μαθήματα της Γλώσσας (Νέα και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία-Λογοτεχνία), η Ιστορία, και σε μεγάλο βαθμό τα Μαθηματικά, συνιστούν ένα λιτό πυρήνα μαθημάτων γενικής παιδείας τα οποία παίρνουν οι μαθητές ανεξάρτητα από την περαιτέρω εξειδίκευσή τους. Στόχος είναι ο συνδυασμός της εξειδίκευσης ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των μαθητών, παράλληλα με την απόκτηση μιας ευρύτερης γενικής παιδείας που αναφέρεται κυρίως σε βασικά εφόδια επικοινωνίας και σκέψης (Γλώσσα), αυτογνωσίας και καλλιέργειας ολοκληρωμένης ταυτότητας (Ιστορία) και ορθολογικής περιγραφής της πραγματικότητας (Μαθηματικά). Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μαθητές έχουν πιστοποιηθεί στη Γ’ Γυμνασίου στην καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας και στη χρήση της Πληροφορικής.
• Εισάγεται η ερευνητική εργασία (συνθετική εργασία ή project) ως διακριτή ενότητα του προγράμματος σπουδών. Είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές. Αξιολογείται αυτόνομα και ο βαθμός του προσμετράτε ισότιμα με τους βαθμούς των υπολοίπων μαθημάτων. Η αξιολόγηση συνεκτιμά τόσο τη διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα της εργασίας των μαθητών. Επιχειρείται μια ουσιαστική μετακίνηση από τον έντονα ατομικιστικό και ανταγωνιστικό χαρακτήρα της εργασίας των μαθητών σε αυτή της ομαδικής προσπάθειας και συνεργασίας Οι μαθητές επιλέγουν το θέμα της ερευνητικής εργασίας με την οποία θέλουν να ασχοληθούν με βάση τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και κλίσεις τους.
• Διευρύνεται ουσιαστικά το φάσμα των επιλογών των μαθητών, με κριτήριο τις ανάγκες του για την εισαγωγή του στην ανώτατη εκπαίδευση ή τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του. Επιλέγει το θέμα της ερευνητικής εργασίας με την οποία θέλει ασχοληθεί σε κάθε μια από τις τρεις τάξεις του Λυκείου. Επιλέγει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου. Επιλέγει, τέλος, μεγαλύτερο αριθμό μαθημάτων επιλογής από ό,τι σήμερα (αυξάνεται ο αριθμός μαθημάτων επιλογής από τρία σε επτά συμπεριλαμβανομένης και της ερευνητικής εργασίας). Σήμερα προσφέρονται προς επιλογή (5 στην Α’ Λυκείου, 14 στη Β’ Λυκείου και 18 στη Γ’ Λυκείου) μαθήματα που στην πράξη, όμως περιορίζονται σε 3-4 ανά τάξη από έλλειψη ενδιαφέροντος
• Στις (Β' και Γ' Λυκείου) στους μαθητές παρέχεται εντός του κυρίως προγράμματος του σχολείου η δυνατότητα παρακολούθησης επιπλέον διδακτικών ωρών σε επιλεγμένα μαθήματα (μαθήματα εμβάθυνσης) με βάση τις ανάγκες τους για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
• Μειώνεται ο αριθμός μαθημάτων και ωρών διδασκαλίας ανά τάξη:
o Στην Α΄ Λυκείου ο αριθμός μαθημάτων μειώνεται από 16 σε 8 συμπεριλαμβανομένης της ερευνητικής εργασίας, με μείωση του συνολικού αριθμού ωρών διδασκαλίας από 34 σε 32 .
o Στην Β΄Λυκείου οι κατευθύνσεις περιορίζονται από τρείς (Θεωρητική – Θετική – Τεχνολογική ) σε δύο (Α’ και Β’). Ο αριθμός μαθημάτων μειώνεται από 17 σε 12 με μείωση του συνολικού αριθμού ωρών διδασκαλίας από 34 ή 35 σε 33 .
o Στην Γ΄Λυκείου οι κατευθύνσεις γίνονται τρείς (Α’ , Β’ και ΑΒ). Ο αριθμός μαθημάτων μειώνεται από 16 σε 10. Εδώ όμως με αύξηση του συνολικού αριθμού ωρών διδασκαλίας από 31 σε 35 λόγω των προγραμμάτων εμβάθυνσης εντός του κανονικού ωραρίου..
• Ο περιορισμός στις κατευθύνσεις της Β΄ Λυκείου σε : Κατεύθυνση Α (κυρίως για μαθητές που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν θετικές, τεχνολογικές ή επιστήμες υγείας) και Κατεύθυνση Β΄ (κυρίως για όσους έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν κλασσικές, και ανθρωπιστικές επιστήμες). Δίνει την ευχέρεια σε σημαντικό αριθμό μαθητών είτε από την Α’ είτε από την Β’ Κατεύθυνση, αν θέλουν, να επιλέξουν στην Γ’ λυκείου την ΑΒ Κατεύθυνση (για να ακολουθήσουν οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες).



http://www.minedu.gov.gr/

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το Διαδίκτυο;

Ο Παγκόσμιος Ιστός εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση ή κατεύθυνση από κρατικές επιτροπές, κυβερνήσεις ή διεθνείς οργανισμούς. Σήμερα ωστόσο βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά προκλήσεων, όπως τονίζουν επιστήμονες που προσπαθούν να προβλέψουν, ή να προσδιορίσουν το μέλλον του.

Ένας πιο έξυπνος Ιστός

Είτε τον αποκαλούμε σημασιολογικό Ιστό, ή Ιστό συνδεδεμένων δεδομένων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δημιουργούμε ένα πολύ πιο έξυπνο δίκτυο. Δίνοντας πολλά περισσότερα δεδομένα στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια δημιουργώντας τις μεθόδους αξιοποίησης τους, οι ειδικοί ελπίζουν να δώσουν στους χρήστες μια πολύ πιο έξυπνη πηγή πληροφοριών.

«Σκεφτείτε το Διαδίκτυο σαν μια τεράστια αποκεντρωμένη βάση δεδομένων», εξήγησε ο Νάιζελ Σάντμπολτ, του πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, «που περιέχει τα πάντα, από δρομολόγια τρένων, μέχρι μέρη για φαγητό με τις πιο προσιτές τιμές. Αυτό που θα αποκομίζει ο χρήστης θα είναι μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εμπειρία».

Η ιδέα είναι ότι αντί για την εμφάνιση σχετικών ιστοσελίδων στην αναζήτηση «δρομολόγια τρένων για Αθήνα», ο Ιστός θα δίνει στον χρήστη τις απευθείας απαντήσεις, με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα δεδομένα θα έχουν καταρχήν δοθεί.

Ο πανταχού παρών Ιστός

Σήμερα, το κύριο μέσο πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι μέσω ενός browser, με τη χρήση κάποιου πληκτρολογίου. Όμως, σύμφωνα με μια ακόμη επιστήμονα του πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, αυτό σύντομα θα αλλάξει: «Θα έχουμε πρόσβαση στο Ίντερνετ από οπουδήποτε, οτιδήποτε κι αν κάνουμε, χωρίς κανένα σχεδόν περιορισμό συσκευής. Θα μπορούμε να βλέπουμε το Διαδίκτυο μέσα από τα γυαλιά μας ή μέσα από κάποιο είδος οπτικής συσκευής που θα φοράμε». Η καθηγήτρια πιστεύει ότι οι browser θα εξαφανιστούν και ότι θα επικοινωνούμε με τον Ιστό μέσα από εφαρμογές, όπως περίπου συμβαίνει σήμερα με πολλά κινητά τηλέφωνα.

Σύνδεση στο δίκτυο

Όλο και περισσότερα αντικείμενα, από αυτοκίνητα μέχρι οικιακές συσκευές και αισθητήρες μέσα στα σπίτια μας, θα είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αύξηση της ροής των δεδομένων. Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε τεράστια κέντρα δεδομένων που ήδη δημιουργούνται από εταιρείες που πρωτοστατούν στον τομέα, όπως η Google και η Microsoft.

«Κατά μία έννοια, ο Ιστός γίνεται ένας πολύ μεγάλος υπολογιστής», επεσήμανε ο Άντριου Χέρμπερτ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών της Microsoft στο Κέμπριτζ. «Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες, αλλά και μεγάλες προγραμματιστικές και μηχανικές προκλήσεις», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στη μεταφορά όλων αυτών των δεδομένων.

Ο φορητός Ιστός

Για πολλούς επιστήμονες, είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον του Διαδικτύου είναι στη φορητότητα. Σύμφωνα με τον Μπενουά Σίλινγκς, έναν από τους θεωρητικούς της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, κάτι τέτοιο θα μας κάνει ακόμη εξαρτημένους από το Διαδίκτυο. Θεωρεί ωστόσο ότι οι περιορισμοί των δικτύων κινητώης τηλεφωνίας, σε σύγκριση με τη μετάδοση δεδομένων μέσω σταθερών γραμμών, σημαίνει ότι η έρευνα σε περιοχές όπως η συμπίεση δεδομένων γίνεται ακόμη πιο σημαντική.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Στείλτε ένα ΒΙΒΛΙΟ, ακόμα και απ΄ αυτά που έχετε ήδη διαβάσει, στο ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ.

Γράψτε στην πρώτη σελίδα του την αφιέρωση σας ή το μήνυμα σας και στείλτε το με ένα απλό γραμματόσημο (κόστος γραμματ. από 1,90 έως 2,12ευρώ)
στοιχεία παραλήπτη: Δημοτικό Σχολείο Καστελορίζου ΤΚ85111 (συμμετοχή στην εκστρατεία του 24grammata.com )
Εκστρατεία κοινωνικής εγρήγορσης του 24grammata.com
γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Το Καστελόριζο είναι μακριά, γιατί ποτέ δε μάθαμε που, ακριβώς, βρίσκεται (απέχει 5 ώρες, ακτοπλοϊκώς, από τη Ρόδο).
Ήταν πάντα στο υποσυνείδητο του Έλληνα ως η δυσμενής μετάθεση, ή ο τόπος τιμωρίας για τον ατίθασο Δημόσιο Λειτουργό.
Και ξαφνικά… ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας.
Αλλά όχι ως ευλογημένος ελληνικός τόπος που περιμένει τα παιδιά του για να τα ταΐσει και να τα ποτίσει από τη γη του.
Τώρα οι απανταχού ρήτορες και ρητορίσκοι μιλάνε για “λεκάνες Μεσογείου”, για “κοιτάσματα”, για “γεωπολιτική αξία”, για “πλούτο”, για “αρπαχτές” και για “κονόμα”
Τώρα κινδυνεύει, πραγματικά, το Καστελόριζο!!!
Αυτό φοβηθήκαμε και για αυτό στα 24grammata.com αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε ένα μοναδικό αφιέρωμα 46 άρθρων σε 4 γλώσσες. Συγκεντρώσαμε, για πρώτη φορά, την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του νησιού στις 4 πρώτες σελίδες του 24grammata.com. Με τη συγκέντρωση όλου του υλικού το αφιέρωμα θα κυκλοφορήσει με τη μορφή free e-book.
Το Καστελόριζο έχει προβλήματα, που δεν μπορούν να περιμένουν.
Το μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα του είναι η δική μας άγνοια, η επιπολαιότητα και ο δικός μας Μακάριος ύπνος
Γνωρίστε το Καστελόριζο, πριν να ρητορεύσετε για τη “γεωστρατηγική σημασία του στην παγκόσμια οικονομία…”
Πάρτε από το χέρι το παιδί σας και δείξτε του στο χάρτη που βρίσκεται το Καστελόριζο (δεν είναι δυο λεπτά από τη Ρόδο. Είναι 5 ώρες ακτοπλοϊκώς και 30 λεπτά αεροπορικώς από τη Ρόδο). Βοηθήστε τον να συνειδητοποιήσει ότι τα σύνορα δε χαράζονται με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, αλλά με τις Καρδιές των ανθρώπων που τα κατοικούν και από το Φρόνημα αυτών που τους στηρίζουν
Διαλέξτε από τη βιβλιοθήκη σας ένα οποιοδήποτε βιβλίο που έχετε διαβάσει (Παιδικό, Σχολικό, Λογοτεχνικό, Λεξικά, Επιστημών).
Εάν δε θέλετε να αποχωριστείτε τα βιβλία σας είναι αυτονόητο ότι μπορείτε να αγοράσετε από οπουδήποτε ένα βιβλίο
Για βιβλία που ζυγίζουν μέχρι 350 γραμμάρια το κόστος γραμματοσήμου είναι 1,90 ευρώ (συστημένο: 3,77) και μέχρι 500γρ. το κόστος είναι 2,12 ευρώ (συστημένο 3,19)
Για ιδιωτική ταχυμεταφορά (παραλαβή από το σπίτι σας, περίπου 15,50 ευρώ για φάκελο ή δέμα έως 2 κιλών)
Διαβάστε ορισμένα από τα 46 άρθρα του αφιερώματος και μετά, αν το επιθυμείτε, δηλώστε το παρόν στην παρακάτω εκστρατεία του 24grammata.com:

Από τη Βιβλιοθήκη σας στο Καστελόριζο
Μαθαίνω για το Καστελόριζο
Δηλώνω παρών.
Στείλτε ένα βιβλίο, ακόμα και απ΄ αυτά που έχετε ήδη διαβάσει,
στο ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ.
Γράψτε στην πρώτη σελίδα την αφιέρωση σας ή το μήνυμα σας
και στείλτε το με ένα απλό γραμματόσημο (κόστος γραμματ. από 1,90 έως 2,12ευρώ)
στοιχεία παραλήπτη: Δημοτικό Σχολείο Καστελορίζου Τ.Κ.85111 (συμμετοχή στην εκστρατεία του 24grammata.com)
Ενεργοποιήστε την ευαισθησία των παιδιών σας.
Δώστε το πρότυπο ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί.
Προωθήστε παντού αυτή την πρωτοβουλία σε συλλόγους, φίλους, επαφές μέσω mails
Στείλτε κάθε είδους βιβλίο (Παιδικό, Εκπαιδευτικό, Λογοτεχνικό, Ιστορικό, Επιστήμης). Τα βιβλία δεν απευθύνονται μόνο στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου αλλά σε όλους τους Κατοίκους του νησιού (δεν είναι και πολλοί άλλωστε). Τα 24grammata.com ενήργησαν με την έγκριση του Δημάρχου Καστελορίζου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγίστης

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠ/ΣΗ

Με αφορμή τα δέκατα γενέθλια της Wikipedia, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας ανακηρύσσει το 2011 «Έτος της ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας» και δηλώνει ότι στηρίζει τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας και τη χρήση της στην εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

«Η Wikipedia κάνει εφικτό το στόχο της πρόσβασης στη γνώση για το σύνολο της ανθρωπότητας» επισημαίνει το υπουργείο σε εγκύκλιο που εξέδωσε την Τρίτη.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στη χρήση και τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia, καθώς και η αξιοποίησή της ως εργαλείου αναφοράς στην εκπαίδευση.

«Μέσα από ένα σύνολο δράσεων που προγραμματίζει το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με τη Βικιπαίδεια, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας» αναφέρει η εγκύκλιος.

Εκτός από τα γενέθλια της Wikipedia, το 2011 συμπληρώνονται 260 χρόνια από την έκδοση της εγκυκλοπαίδειας Encyclopédie των Ντιντερό και Ντ’Αλαμπέρ, μιας ιστορικής προσπάθειας στο πλαίσιο του Διαφωτισμού.

H Βικιπαίδεια έχει φτάσει αισίως τα 59.843 λήμματα και διαρκώς εμπλουτίζεται με περισσότερη γνώση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια μέσα από τη δράση My wikipedia.gr
Ειδικά οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην προσπάθεια για τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας που ξεκίνησε το Δίκτυο Καινοτόμων Εκπαιδευτικών «Συμμετέχω».

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

«Παπαδιαμάντης - Ελύτης- Γκάτσος -Τσίρκας: 100 χρόνια μετά!!!»



Τι κοινό έχουν;

οι Raining Pleasure, ο Μπιθικώτσης και η Στρίγγλα Μάνα;

η Μικρή Ραλλού, η Μαρία Νεφέλη και ο Ξεπεσμένος Δερβίσης;

η Αμοργός, οι Μικρές Κυκλάδες και τα Θαλασσινά Ειδύλλια;

«100 Χρόνια Μετά…»



100 χρόνια μετά, ανακαλύπτουμε ξανά το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Νίκου Γκάτσου, του Στρατή Τσίρκα και του Οδυσσέα Ελύτη.

Όσο πλησιάζει η άνοιξη και οι μέρες για τις διακοπές του Πάσχα, όσο εντείνονται οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις, έχουμε ανάγκη από πράγματα που μας κάνουν δημιουργικούς.

Το σχολείο είναι σημείο συνάντησης, χώρος συναναστροφής, μια ευκαιρία να αναπτύξουμε όσα πρέπει αλλά και όσα αγαπάμε και μας αρέσουν.

Τώρα υπάρχει αυτή η ευκαιρία. Μια ευκαιρία για μια μεγάλη, συμμετοχική δράση όλων των σχολείων και όλων των μαθητών.

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων οργανώνει πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό διαδικτυακά, με τίτλο «100 χρόνια μετά». Ένα διαγωνισμό αφιερωμένο σε τέσσερις μεγάλους λογοτέχνες, τα λόγια των οποίων ακόμη αντηχούν στην καθημερινότητά μας.

Μπορούμε να τους ανακαλύψουμε, να τους αγαπήσουμε, να συζητήσουμε δημιουργικά, να «συνομιλήσουμε» μαζί τους, να αφήσουμε το δικό μας μήνυμα στον «τοίχο τους».

Γράψε ατομικά ή με την παρέα σου στο σχολείο, κι εσύ τη δική σου ιστορία. Φτιάξε το δικό σου μπλογκ ή τη δική σου αφίσα. Δημιούργησε το δικό σου βίντεο.

Κάνε κάτι που σε εκφράζει και πάρε μέρος στο μεγάλο διαγωνισμό μαζί με τους φίλους σου, τους συμμαθητές σου προβάλλοντας το έργο σου σ’ ολόκληρη τη μαθητική κοινότητα!

Μέσα από πλατφόρμα www.i-create.gr της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, ανέβασε τη δική σου δημιουργική δουλειά και μοιράσου τη! Γίνε μέλος στη σελίδα του διαγωνισμού στο facebook. Χρησιμοποίησε το YouTube και το twitter. Με τη βοήθεια του δασκάλου ή του καθηγητή σου θα καταφέρεις περισσότερα.







Με την i-create η Εκπαιδευτική Τηλεόραση συναντά την Ψηφιακή Γενιά στους δικούς της χώρους, γίνεται μέρος της κοινότητας της, συνεχίζοντας αυτή τη διαδρομή και με άλλες δράσεις μετά από το πρόγραμμα.

Συνέχισε την εξερεύνηση της πλατφόρμας για να:

* ενημερωθείς για τους όρους του διαγωνισμού
* υποβάλλεις συμμετοχή
* αναρτήσεις και να μοιραστείς τη συμμετοχή σου
* δεις, να αξιολογήσεις και να μοιραστείς τις συμμετοχές των συμμαθητών σου

Στη διάθεση σου υπάρχουν όλα τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν όπως:

* Λογισμικό για να δημιουργήσεις, να επεξεργαστείς και να ανεβάσεις video
* πηγές και συνδέσμους σε κείμενα
* σχετικά video από το YouTube



Ανυπομονούμε να δούμε τη δουλειά σου!